Tuesday, November 20, 2007

O Bože, O Ring

Ili ti "Napad viših sistema" 2.deo
Dakle, pored svih emisija nabrojanih u 1. delu ove priče, TV Avala se dosetila da celu tu stvar podigne na jedan viši nivo tako što će se u emisiji "Kroz ogledalo" govoriti, između ostalog i o alternativnoj medicini.
Sve bi to bilo opravdano da to nisu iznajmljeni, odnosno plaćeni termini gde raznorazni kvazi lekari prodaju sve i svašta.
Ono što me bombardovalo u proteklih nekoliko nedelja su dr. Jelisaveta Kunosić i njen young apprentice dr. Ivana Džamić koje su prodavale priču o O Ring metodi za dijagnostiku raznih obolenja.
Kako su izgledale te emisije?
Prilično neartikulisana i 150 kg teška dr. Kunosić je pričala o uspesima O Ring-a u svetu i o tome kako vodi zdrav život, što se po njoj nikako ne može zaključiti. Onda, mlađa doktorka Ivana pokuša da nam objasni na šta je mislila dr. Jelisaveta dok voditelj zamišljeno bulji u njih. Vrhunac je kad izvuku nekog nesrećnika iz režije da na njemu demonstriraju O Ring metod. Onda se hvataju za prste, ruke, i počinje scena koja se najbolje može opisati ovako: baba za repu, deda za babu, unuk za deku, povuci, potegni, ne mogu da isčupaju... :)
Voditelj od ushićenja ne zna šta će, dečka iz režije je očigledno blam, doktorke zadovoljne posle povlačenja - potezanja, svi srećni!
Onda se provuče priča kako one valjaju i neke magnete, nakit i da to sve možemo kupiti kod njih i samo kod njih (svi drugi su prevaranti), ide visokoumna završna reč voditelja koja treba da nas nagna da istog trenutka pozovemo studio i zakažemo terapiju.
Naravno ne treba zaboraviti da dr Jelisaveta ume i da mlati viskom, sve u belom mantilu!



A o čemu se zapravo radi?
Dr Yoshiaki Omura razvio je O Ring metod dijagnoze raznih oboljenja koji je u Japanu prilično prihvaćen, naravno za 5.000 dolara, koliko košta jedan pregled! Spajanjem palca i kažiprsta pravi se prsten koji druga osoba pokušava da otvori tako što vuče oba prsta svom snagom, dok pacijent u drugoj, slobodnoj ruci drži nešto na šta se testira. Ukoliko se prsten prekine, bolesni ste! Hm, kako jednostavno!

Ova vrsta dijagnoze je naravno odbačena na zapadu kao previše neverovatna da bi bila istinita a neki lekari su i krivično osuđeni za primenu O Ring metode na pacijentima.
Detalji o tome mogu se naći ovde

Planirala sam da sad za vikend odem na pijacu i tražim od prodavca (čitaj: brkate babe) da se igramo O Ringa dok ne ustanovim da li je povrće zdravo ili ne! U jednu ruku uzmem kupus, drugom napravim O Ring, pa ako ga baba ne prekine, kupujem!
Šta je tu neobično? Ako mogu Japanci što ne bih mogla ja?



7 comments:

Unknown said...

o boze,
netko je bolji novinar od vesne:D

Anonymous said...

ako neko želi seansu sa ovom metodom, neka se javi meni, jedina razlika između mene i Japanca je u ceni seanse, kod mene je simbolična - samo 99.99 evrića. Šta je to u odnosu na vaše zdravlje, sve vas pozdravlja vaš dr.Bgdflyer

StarSaya said...

Doktore, ocekujem da testiramo ovu metodu vec u ponedeljeak na vezbama :D

Anonymous said...

A što nebi moglo

Anonymous said...

, raspameti me sa kupusom, javi dal pomaže, i ja ću uskoro na pijacu.
Prijatno ti želi
domacica!

Nikolic said...

Sviđa mi se Vaša kritička analiza ove gluposti. Ukoliko to želite, pozivam Vas da se učlanite u FB grupu protiv nadrilekarstva u Srbiji.

https://www.facebook.com/groups/302677899828770/

Anonymous said...

Ti si prvi zreo za pregled! Tvoja glava je ozbiljno bolesna kada možeš ovakve gluposti da pišeš! Postoji veliki broj ljudi (broje se na hiljade) koji su izlečeni ovom metodom i jako je ružno da se rugaš ljudima koji su za ovu metodu dobili Nobelovu nagradu!